Nie ma Świąt wielkanocnych bez Mazurka :) Tym razem przygotowałam mazurek orzechowy. Kruche, maślane ciasto z pełnym orzechów nadzieniem. Jak zwykle zmniejszyłam ilość cukru, a dodatkowo również ilość masła w masie, wg mnie ta ilość była zbyt duża :)
Składniki:
- 300g mąki
- 200g masła
- ½ szklanki cukru (dałam 1/3 szklanki)
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Masa:
- 150g orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru (dałam ¾ szklanki)
- 150 ml śmietanki 12%
- 150g masła (dałam 100g)
- 2 jajka
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto – ja użyłam malaksera. Formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy, wykładamy na prostokątną blachę, nakłuwamy widelcem. Ja zrobiłam w formie 26x26 cm i wystarczyło mi jeszcze ciasta na zrobienie brzegów. Pieczemy 15 min w temp. 200 st. C. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy masę. Orzechy mielimy (ja posiekałam). Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietankę oraz orzechy o gotujemy na małym ogniu 3 min, stale mieszając. Studzimy. Podczas studzenia masa gęstnieje. Masło ucieramy, dodajemy porcjami masę orzechową, cały czas ucierając. Masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie, ozdabiamy dowolnymi bakaliami. Wstawiamy na 2h do lodówki. Smacznego :)
Źródło: „Polska Wielkanoc”, Wydawnictwo Olesiejuk