Gościmy

Odwiedza nas 275 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 03 grudzień 2011 22:25

Cake Pops - Reniferki i nie tylko;)

Napisała

 Jak tylko zobaczyłam je na blogu Moje Wypieki, wiedziałam, że muszę je zrobić:) Wyglądają tak słodko i do tego idealna okazja, by je zrobić:) W ramach prezentów Mikołajkowych dla tych małych i dużych były idealne:)

Polecam spróbować:) Uśmiech na twarzach obdarowanych bezcenny;)
Poza tym, że ładnie wyglądają również bardzo dobrze smakują:) Polecam:)


Składniki na około 20 sztuk:

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe itp. ja użyłam Mud Cake Mississipi )
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego (sprawdziłam wariant z nutellą)

Dekoracja:

  • mleczna czekolada, około 200 g
  • czerwone groszki (ja użyłam lentilek różnokolorowych)
  • kruche paluszkowe precelki
  • cukrowe kuleczki na oczka
  • odrobina gorzkiej czekolady do dekoracji ( u mnie mieszanka białej i mlecznej)
  • łyżka oleju


Wykonanie:

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej ( ja na bieżąco rozpuszczałam czekoladę i zużyłam mniej). Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Od razu, delikatnie, mocujemy poroże i noski. Po zastygnięciu mlecznej czekolady za pomocą mlecznej czekolady przyklejamy oczka a gorzką czekoladą malujemy uśmiechy.
Ja wyciągałam z zamrażalki pojedynczo, więc czekolada szybko zastygała.
Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia. Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Poza reniferkami zrobiłam też takie oto damy;)

I jeszcze taka jedna zalotna;)

Były też kotki, ale już nie tak reprezentacyjne;) W każdym razie słodkie niespodzianki bardzo się spodobały:)

Źrodło inspiracji


Czytany 2566 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook