Pyszne kruche ciasteczka o korzennym aromacie przełożone nutellą:) Szybko znikające;) W oryginalnym przepisie jest masa maślana, ale żeby było szybciej i by były lżejsze zrobiłam z nutellą:)
Składniki:
- 280 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 4 łyżeczki mleka
- 300 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 duża łyżka kakao
- nutella (w zależności ile będzie potrzeba)
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy mikserem na lekki krem. Nadal ucierając dodajemy cukier, cynamon i mleko. Porcjami dosypujemy mąkę i kakao nadal ubijając na średnich obrotach. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. 2 duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto umieszczamy w szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką. Wyciskamy na blachę okrągłe ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut (może krócej warto sprawdzić wcześniej). Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Sklejamy po 2 ciasteczka łyżeczką miękkiej nutelli. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)
Źródło inspiracji: Domowe Wypieki, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o. o., Warszawa 2008