Kruche ciasteczka z czekoladą i masą krówkową. Dla mnie troszkę za słodkie, ale dzieciakom smakowały:) A przygotowywałam je głównie dla najmłodszych:)
Składniki:
(na około 20 sztuk)
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g dulce de leche (masy kajmakowej z puszki zwanej również 'krówkową')
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkich czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W misie miksera umieszczamy masło, dulce de leche, cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, ekstrakt z wanilii i znów miksujemy. Na koniec dodajemy drobinki czekoladowe i mieszamy. Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kulki, wielkości niedużego orzecha włoskiego, układamy na blaszce w sporych odstępach od siebie. Spłaszczamy dłonią. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjmujemy, przez chwilę pozostawiamy na blaszce, następnie przenosimy na kratkę do wystudzenia. Smacznego :)