Ciasteczka z orzechami i lukrem w barwach biało-czerwonych. To smakołyk, który można przygotować na zbliżające się Święto 11 listopada. Można je wręczyć również solenizantom, którzy tego dnia obchodzą Imieniny:)
Zmodyfikowałam lekko przepis na ciasteczka migdałowe.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 300 g mąki
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 100 g cukru (dałam mniej – bo jest lukier)
- 1 jajko
- ewentualnie łyżka śmietany, gdyby ciasto było zbyt sypkie
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- czerwony barwnik w proszku (ilość wg uznania – do uzyskania odpowiedniego koloru)
- 1 białko
Wykonanie:
Ciasto: masło ucieramy z cukrem – krótko! Dodajemy jajko i szybko mieszamy. Wsypujemy mąkę i orzechy i zagniatamy ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym lepiej. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ja zazwyczaj takie ciasto robię przy użyciu robota kuchennego, jest dużo szybciejJ
Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kształty foremkami. Przekładamy ciasteczka na blachę do pieczenia i pieczemy ok 5-8 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Studzimy.
Lukier: białko ubijamy lekko mikserem, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Ja robiłam dwa kolory. Dzielimy lukier na dwie miseczki i w zależności od konsystencji lukru dosypujemy cukru lub dolewamy odrobinę wody. Do jednej miseczki dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadki - cukru. Ilość zużytego cukru może różnić się od wilgotności i wielkości białka, podana ilość szklanka cukru jest więc ilością orientacyjną. Smarujemy ciasteczka lukrem wg własnej koncepcji, u mnie różne zawijasy:) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny na bazie tego przepisu.