Po prostu cudowne. Genialne w swej prostocie :) Wyglądają rewelacyjnie, jak prawdziwe pieczarki :) Są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. I do tego smaczne, rozpływające się w ustach, dzięki mące ziemniaczanej. Zdecydowanie polecam.
Składniki:
(na około 30 sztuk)
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 1 małe jajko
- 70 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (dałam proszek do pieczenia)
Dodatkowo:
- kakao
Wykonanie:
Ciasto: Miękkie masło krótko ucieramy z cukrem i jajkiem. Dodajemy przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze miksujemy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie.
Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki, umoczonej wcześniej w kakao robimy wgniecenia w ciastkach, imitując pieczarki. Pieczemy w 180 st.C przez około 10-15 minut. Upieczone "pieczarki" wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego:)