Naprawdę ekspresowe ciasteczka do popołudniowej herbatki. Puszyste, mięciutkie biszkopciki z jabłkiem w cynamonie :) Równie ekspresowo znikają, ale nie mają tłuszczu, więc bez bez poczucia winy można zjadać :)
Składniki:
(na ok 24 sztuki)
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- odrobina proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- cynamon
- cukier puder
Wykonanie:
Jabłko obieramy, kroimy na drobne plasterki i oprószamy cynamonem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka i dalej przez chwilę ubijamy. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy okrągłe porcje ciasta. Na placuszkach układamy plasterki jabłek. Pieczemy w 160 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)