Czekoladowe ciasteczka w kształcie precelków :) Oblane czekoladą i posypane u mnie migdałami, ale można użyć kokosu, krokantu itp. Oczywiście czekolada nie jest konieczna, ale dzięki niej są smaczniejsze i wizualnie lepiej się prezentują:)
Składniki:
(na 30 dużych lub 50 mniejszych ciasteczek)
- 100 g masła
- 7 łyżek cukru
- 1 jajko
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao w proszku
- do przybrania- czekolada deserowa, krokant orzechowy/migdały/ kokos
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, dalej miksując. W partiach wsypujemy mąkę i ucieramy. Dokładnie wyrabiamy ciasto dłońmi, formujemy je w kule i schładzamy przez 15-25 minut. Odrywamy kawałki ciasta rolujemy wałeczki o długości 10 cm i grubości 5 mm. Zawijamy w precelki. Układamy wszystkie ciastka na blasze wyłożonej papierem, zachowując pewne odstępy. Pieczemy 12-15 minut w temp. 190 stopni. Ostudzone precelki maczamy do połowy w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej i posypujemy krokantem, ja wykorzystałam siekane migdały. Możemy je także posypać cukrem pudrem. Smacznego :)