Kruche ciasteczka z makiem, propozycja na świąteczne słodkości. Proste, szybkie, maślane, lubię takie :)
Składniki:
(na 20 - 30 sztuk)
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła, zimnego
- 50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
- 2 łyżki maku (suchego)
Ponadto:
- drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy. Wyjmujemy kulę ciasta, wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując mąką, wycinamy gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzimy na kratce. Po przestudzeniu obtaczamy w cukrze z wanilią. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni. Smacznego :)