Marchewkowe ciasteczka przełożone konfiturą malinową. Początkowo są kruche, ale po jakimś czasie miękną od konfitury. Aż dziwne, ale smakowały dzieciom, mimo, że z marchewką;)
Składniki:
- 450g mąki pszennej
- 200g masła
- 4 marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70g cukru pudru
- 150g konfitury malinowej
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, następnie dodajemy posiekane masło i startą marchewkę. Całość wyrabiamy, aż zlepi się w zgrabną całość. Ja użyłam malaksera.
Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt klejące dodajemy mąki. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy z niego małe kółka (u mnie kwiatuszki). W połowie ciastek wycinamy mniejszy otwór. Kocie oczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Na 15-17 minut.
Po wystudzeniu marchewkowe ciastka smarujemy konfiturą malinową i przykrywamy je ciastkami z dziurką. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło: „Pyszne na Słodko”, Wydawnictwo Znak