Rozpływające się w ustach rogaliki, przepyszne, kruche i delikatne. Naprawdę rewelacyjne:) Koniecznie z twardą marmoladą, dżem w pieczeniu by wypłynął.
Składniki:
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada wieloowocowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz marmolady umieszczamy malakserze i wyrabiamy ciasto, oczywiście można również ręcznie.
Ciasto wyjmujemy i zawijamy w woreczek, by nie wysychało, wkładamy do lodówki i porządnie schładzamy (2 – 3 godziny) lub całą noc. Czasami jak nie mam czasu czekać to wstawiam na jakiś czas do zamrażarki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kilka części.
Każdą z nich rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 2 mm.
Przy pomocy dużego talerza wycinamy z ciasta koło. Dzielimy jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formujemy rogaliki. W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)