Gościmy

Odwiedza nas 220 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 15 listopad 2012 22:05

Serowe spiralki z nadzieniem orzechowym

Napisała

Bardzo smaczne, mocno orzechowe, lekko wilgotne spiralki. Pyszne i wciągające:) Bardzo szybko znikają. Nie sypałam po wierzchu cukrem, w związku z tym nie były zbyt słodkie, ale to Nam bardzo pasowało:)

Składniki na 32 spiralki:

  • 225 g masła
  • 225 g kremowego twarożku (może być twarożek zmielony jak na serniki)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 225 - 250 g mąki

Na glazurę:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • cukier granulowany do posypania (pominęłam)

Na nadzienie:

  • 115 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych
  • 75 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Przy pomocy miksera łączymy wszystkie składniki ciasta, na końcu wsypując mąkę (dodając w miarę potrzeby więcej mąki). Lepimy kulę i dzielimy ją na 2 części. Każdą z osobna spłaszczamy, zawijamy w woreczek i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Przygotowujemy nadzienie - czyli mieszamy wszystkie składniki.

Wyjmujemy schłodzone ciasto, pierwszą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy około 30 cm, podsypując mąką, by ciasto się nie kleiło. Powierzchnię smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, wysypujemy równomiernie połowę nadzienia. Placek dzielimy nożem jak pizzę - na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części. Zwijamy jak rogaliki, od zewnątrz, ku środkowi, nie zaokrąglając jednak na końcach (no, chyba, że chcecie rogaliki). Po zwinięciu każdą spiralkę smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem (ja cukier pominęłam – bo miałam tylko drobny;). Analogicznie postępujemy z drugim plackiem.

Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170ºC (po upieczeniu wydawać się mogą troszkę mokre od środka, lecz po ostudzeniu 'dochodzą'). Studzimy na kratce. Smacznego:)

Źródło

 

Czytany 2395 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook