Proste i szybkie do przygotowania ciasteczka waniliowe. Przyznam szczerze, że smakiem mnie nie powaliły, liczyłam na coś więcej, ale innym smakowały, a lepsze były na następny dzień, bardziej waniliowe:) Część zrobiłam z polewą z czekolady białej i mlecznej posypane orzechami (na zdjęciach), a dla dzieciaków w kształcie „szrekowego ciastka” z kolorowym lukrem (nie zdążyłam zrobić zdjęć:)).
Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie aromatu)
- 375 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ewentualnie lukier, czekolada do ozdobienia
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier i esencję i dalej ucieramy. Kolejno dodajemy jajko i żółtko, miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Kiedy masa stwardnieje, wałkujemy ją na grubość 5-6 mm i wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy na blasze w niewielkich odstępach i pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Przechowujemy do tygodnia czasu w zamkniętej puszce.
Jeżeli chcemy je ozdobić możemy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać zygzakiem po ciasteczkach i np. posypać siekanymi orzechami. Można też zrobić lukier z białka, cukru pudru i cytryny z dodatkiem kolorowych barwników i również ozdobić dowolnie. Smacznego:)