Gościmy

Odwiedza nas 274 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 19 grudzień 2019 20:23

Świąteczne ciastka czekoladowe

Napisała

Kolejne proste, szybkie, czekoladowe ciasteczka świąteczne. Jeśli pominiecie lukier i posypki to naprawdę nie zajmą Wam zbyt dużo czasu. Mi bardziej smakowały bez tych posypek :) To wariant dla dzieci :) Dorośli będą preferować wersje bez dodatków :) Tradycyjnie zmniejszyłam ilość cukru, bo było go moim zdaniem za dużo. Zrobiłam połowę lukru i polukrowałam tylko połowę ciasteczek, reszta była bez :) Ciasteczka naprawdę dobre :) 

Składniki:

( na ok 24 ciastka – mi wyszło więcej)

  • 250 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (dałam 100g)
  • 40 g kakao
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kakaowy lukier:

  • 2 łyżki kakao
  • 170 g cukru pudru
  • 60 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • posypka cukrowa

Wykonanie:

W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy kakao, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Miksujemy do połączenia. Powstanie klejące ciasto. Z ciasta odrywamy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowej odległości od siebie. Lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 150ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 15 minut. Ciasteczka popękają pod koniec pieczenia. Wyjmujemy i studzimy przez chwilę na blaszce, a następnie przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Kakaowy lukier: Wszystkie składniki umieszczamy w małym garnuszku i łączymy, podgrzewając na średniej mocy palnika, często mieszając. Powinien powstać gładki lukier. Ściągamy z palnika i odstawiamy na 10 minut, po czym natychmiast przystępujemy do lukrowania. Wystudzone ciastka lukrujemy po kilka, następnie obsypujemy posypką cukrową. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2934 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook