Nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasteczek :) Jako, że w tym roku nie mam zbyt dużo czasu na bardziej czasochłonne słodkości przetestowałam proste i szybkie ciasteczka. Oto pierwsze z nich. Proste i smaczne ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą. Z wierzchu są kruche w środku bardziej miękkie. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ale biała czekolada jest tak słodka, że następnym razem pominęłabym cukier całkowicie. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciastek polecam pominąć cukier. Tak czy inaczej są bardzo smaczne i co ważne bardzo szybkie do przygotowania. To ważne zwłaszcza dla tych co nie mają za bardzo czasu na bardziej pracochłonne smakołyki, a nie mogą się obejść bez ciasteczek :)
Składniki :
(na ok 20 sztuk, mi wyszło więcej, robiłam mniejsze kulki)
- 125 g masła
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków - pominęłam
- pół szklanki miałkiego jasnego brązowego cukru (moim zdaniem można spokojnie pominąć)
- 1 jajko
- 1 łyżka brandy lub ciemnego rumu (lub ekstraktu z wanilii)
- 1,5 szklanki (225 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki białych drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej białej czekolady
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
W misie miksera umieszczamy masło i oba cukry(jeśli je dodajemy, polecam zdecydowanie zmniejszyć ilość cukru). Ucieramy do powstania puszystej i lekkiej masy maślanej. Dodajemy jajko, brandy i ucieramy do dokładnego połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Dodajemy białą czekoladę i suszoną żurawinę - krótko mieszamy z ciastem, do połączenia.
2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z pełnej łyżki ciasta formujemy kulki i układamy je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie. Ja robiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, dlatego wyszło mi więcej mniejszych ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 190ºC (z termoobiegiem) przez około 8 - 10 minut. Wyjmujemy i studzimy na blaszce (będą bardzo miękkie) a następnie przenosimy je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w temperaturze pokojowej do 7 dni w szczelnym pojemniku lub puszce. Smacznego :)