Miałam do wykorzystania domowe brzoskwinie z syropu i postanowiłam wykorzystać je do drożdżówek. Idealne na drugie śniadanie do pracy. Kruche francuskie ciasto z owocowym nadzieniem. Oczywiście można użyć brzoskwini z puszki lub świeżych:)
Składniki:
- płat ciasta francuskiego – 275g
- kilka połówek brzoskwini
- białko/jajko do posmarowania
- cukier
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, mi z jednego płata wyszło 6 drożdżówek. W jednej połówce kwadratu robimy kilka otworów tj. kroimy w poprzek kilka pasków, by nie przeciąć do końca. Na drugiej połówce układamy połówkę brzoskwini lub dwie, w zależności ile Wam się zmieści, u mnie było po dwie połówki. Przykrywamy brzoskwinie i zlepiamy brzegi, jak w pierogach. Można brzegi widelcem przyozdobić:) Nie zrobiłam zdjęć w trakcie, więc próbuję pokazać na obrazku, bo nie wiem czy jasno to opisałam:)
Można również zrobić dowolne kształty drożdżówek:) To tylko moja propozycja:) Gotowe drożdżówki smarujemy białkiem/jajkiem i posypujemy cukrem, pieczemy w temperaturze ok. 200-220 stopni ok 20 min. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)