Gościmy

Odwiedza nas 586 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 20 marzec 2012 00:24

Drożdżówki z brzoskwinią

Napisała

Miałam do wykorzystania domowe brzoskwinie z syropu i postanowiłam wykorzystać je do drożdżówek. Idealne na drugie śniadanie do pracy. Kruche francuskie ciasto z owocowym nadzieniem. Oczywiście można użyć brzoskwini z puszki lub świeżych:)

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego – 275g
  • kilka połówek brzoskwini
  • białko/jajko do posmarowania
  • cukier

Wykonanie:

Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów, mi z jednego płata wyszło 6 drożdżówek. W jednej połówce kwadratu robimy kilka otworów tj. kroimy w poprzek kilka pasków, by nie przeciąć do końca. Na drugiej połówce układamy połówkę brzoskwini lub dwie, w zależności ile Wam się zmieści, u mnie było po dwie połówki. Przykrywamy brzoskwinie i zlepiamy brzegi, jak w pierogach. Można brzegi widelcem przyozdobić:) Nie zrobiłam zdjęć w trakcie, więc próbuję pokazać na obrazku, bo nie wiem czy jasno to opisałam:)

Można również zrobić dowolne kształty drożdżówek:) To tylko moja propozycja:) Gotowe drożdżówki smarujemy białkiem/jajkiem i posypujemy cukrem, pieczemy w temperaturze ok. 200-220 stopni ok 20 min. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)

Czytany 3923 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena niedziela, 09 grudzień 2012 19:24 napisane przez Magdalena

    To zdecydowanie największa zaleta gotowego ciasta francuskiego:) Szybko i smacznie, a można wyczarować z niego dowolne smakołyki, zarówno na słodko jak i słono:)

  • Link do komentarza Alka niedziela, 09 grudzień 2012 13:24 napisane przez Alka

    Bardzo, ale to bardzo szybki przepis na słodką przekąską, ale za to jak pyszną. Rewelacja:)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook