Lubię owoce pod kruszonką, zwłaszcza sezonowe :) Przygotowuje się je bardzo szybko, a są naprawdę pyszne. Akurat miałam gruszki pod ręką, więc postanowiłam zrobić crumble z gruszkami. Pyszna kruszonka i soczyste owoce, gruszki miałam dosyć słodkie, więc deser był słodki, z kwaskowatymi owocami smakuje jeszcze lepiej, można gruszki polać sokiem z cytryny.
Składniki:
(na 4 porcje)
- 2-3 gruszki (średnie)
- szczypta cynamonu, mielonych goździków, kardamonu
- sok z cytryny
- 1 lekko czubata łyżka cukru (jeśli gruszki są słodkie- pominąć)
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
- do podania: serek mascarpone, lody lub bita śmietana
Wykonanie:
Owoce myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Jeśli słodzimy to zasypujemy cukrem, jeśli gruszki są słodkie polewamy je odrobiną soku z cytryny, posypujemy przyprawami i delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego) – Mi wyszło 4 małe tartaletki i 2 odrobinę większe.
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Gruszki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone, lodów lub bitej śmietany. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny :)