Prosty i smaczny deser, szybki do przygotowania, to wersja dla dorosłych :) Wykorzystałam, dwa rodzaje alkoholu :) Taka rozpusta w czasie karnawału;) Czekolada i wiśnie to zawsze świetne połączenie :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 200-300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki wiśniówki
- 2 łyżki sheridan’s berries (lub inny owocowy likier)
- cukier puder do smaku
- 1 łyżeczka kakao( lub 1/3 tabliczki startej na drobno gorzkiej czekolady)
- wiśnie w syropie lub frużelina wiśniowa
Wykonanie:
Śmietanę (mocno schłodzoną) ubijamy na sztywno, dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao lub starta czekoladę i miksujemy, następnie dodajemy wiśniówkę (ilość zależy od smaku, można więcej;)), do drugiej połowy dodajemy sheridan’a i mieszamy.
Do salaterek nakładamy najpierw warstwę kakaową/ czekoladową, na nią wykładamy kilka wiśni i przykrywamy jaśniejszą warstwą. Dekorujemy wiśniami i czekoladą. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny:)