Coś dla miłośników kwaśniejszych smaków, powiedziałabym nawet ekstremalnie kwaśnych :) Porzeczki były tak kwaśne, że mimo dosłodzenia przeważała nadal ich kwaśność. Jeżeli nie przepadacie za takimi smakami, zamieńcie porzeczki na bardziej słodszy owoc :)
Składniki:
- garść czerwonych lub białych porzeczek
- 2 garście borówek amerykańskich
- śmietana kremówka 30% - 200ml
- cukier do smaku
- starta czekolada do dekoracji
- kokos do dekoracji
Wykonanie:
Porzeczki i borówki myjemy i osuszamy. Porzeczki (kilka zostawić do dekoracji) w osobnym naczyniu blendujemy na puree dosładzamy do smaku, o ile to możliwe ;) Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając niewielką ilość cukru do smaku. Dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy zmiksowane porzeczki. Do salaterek nakładamy warstwę porzeczkową, następnie borówki, warstwę bitej śmietany a wierzch dekorujemy borówkami i pozostałymi porzeczkami. Posypujemy czekoladą i kokosem. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny :)