Prosty i szybki deser z borówkami i wiśniami. Po prostu wykorzystałam, co znalazłam w lodówce:) Jeżeli chcecie, by deser był lżejszy kremówkę i mascarpone możecie zastąpić jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 125 g mascarpone
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietany kremówki
- 100g jagód
- garść wiśni
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Owoce myjemy, wiśnie drylujemy. Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i 50 ml kremówki, ilość cukru do smaku. Można również lekko ubić. Wiśnie miksujemy z jogurtem oraz cukrem waniliowym (również do smaku). Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru. W pucharkach układamy część jagód, na to warstwę marscarpone, następnie warstwa wiśniowa, na nią bita śmietana i znów jagody, dekorujemy miętą. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny :)