Szybki deser z wypróbowaną już masą karmelową z tych babeczek i mandarynkami. Można zmniejszyć proporcje, poniższe w zależności od wielkości pucharków wystarczają na 3-4 porcje.
Składniki:
(3-4 porcje)
- 250g mascarpone
- 100ml śmietanki kremówki 30%
- ½ puszki masy kajmakowej
- cukier waniliowy do smaku (opcjonalnie, kajmak u mnie wystarczył)
Dodatkowo:
- 2-3 mandarynki
- kilka wafelków
- kilka winogron
- rurki waflowe do dekoracji
- sos czekoladowy
Wykonanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy do sztywności. W drugim naczyniu miksujemy serek mascarpone z masą kajmakową. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Jeżeli masa wydaje się mało słodka można dodać cukru waniliowego lub cukru pudru. U mnie nie było to konieczne.
Wafelki kruszymy i połowę wrzucamy na dno pucharków, kładziemy kilka cząstek mandarynek (u mnie ich na zdjęciu w tym miejscu nie widać) na nie nakładamy krem, resztę wafelków, następnie ponownie mandarynki i dorzucamy winogrona. Wsadzamy po dwie rurki wafelkowe i polewamy sosem. Pycha, rozpusta, ale pycha:) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny.