Prosty i szybki deser z owocami i kawałkami galaretek:) I oczywiście z bitą śmietaną:)
Składniki:
- ½ galaretki cytrynowej
- ½ galaretki wiśniowej (smaki mogą być dowolne, ważne, by były przynajmniej dwa różne kolory)
- śmietanka kremówka 30% -200ml
- kiść winogron
- 1 banan
- 2 nektarynki
- cukier
Wykonanie:
Galaretki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, można dodać mniej wody, szybciej zastygnie. Przelewamy do foremek na lód, albo na płaski talerz. Po zastygnięciu kroimy w kostkę lub kawałki. Banany i nektarynki kroimy w kostkę lub plasterki. Do wysokich pucharków wrzucamy owoce na przemian z kawałkami galaretek. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier (ilość wg uznania - do smaku). Ubita śmietanę nakładamy do pucharków z owocami. Posypujemy np. startą czekoladą (ja posypałam cappuccino), dekorujemy owocami i galaretkami. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)