Mhmm, kto lubi rum na pewno polubi tą sałatkę:) Gruszki w rumie mniam + inne owoce:) Bardzo smaczny deser owocowy, albo raczej jak wspomniałam sałatka owocowa w sosie rumowym. Owoce można modyfikować, ja tak zrobiłam, bo nie wszystkie miałam:)Składniki:
(na 6 porcji)
- 3 gruszki
- 2 brzoskwinie (zastąpiłam nektarynkami)
- 1 szklanka wiśni (pominęłam)
- 1 mała kiść winogron
- 1 i ½ szklanki wody
- ½ szklanki rumu
- 5 gwiazdek anyżu
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- sok z limetki
- 1 banan (moja inwencja)
Wykonanie:
Owoce myjemy. W zależności od rodzaju oczyszczamy je, obieramy i usuwamy pestki. Gruszki i brzoskwinie (nektarynki) tniemy w plasterki. Owoce przekładamy do salaterki. W garnku mieszamy wodę z cukrem i rumem. Dodajemy gwiazdki anyżu. Mocno podgrzewamy 15 minut. Sos zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z limetki. Owoce polewamy przygotowanym sosem rumowym (ja go lekko przestudziłam). Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Gotową sałatkę podajemy w wysokich pucharkach. Smacznego:)Źródło: Dwutygodnik „Tina”