Gościmy

Odwiedza nas 146 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 13 lipiec 2021 22:52

Dżem z czarnej porzeczki z gruszkami i cynamonem

Napisała

Kolejna propozycja na dżem z czarnej porzeczki, tym razem z dodatkiem gruszki i cynamonu. Dodatki te są delikatnie wyczuwalne, ale dodają dżemowi fajnego smaku :) Przez ostatnie dwa lata nie miałam czasu na domowe przetwory, więc w tym roku chyba nadrabiam ;) A, że czarna porzeczka obrodziła u teściowej to u mnie czyste porzeczkowe szaleństwo :)

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki (może być mrożona)
  • 2 duże gruszki
  • 500 ml wody (jeśli używacie mrożonej lepiej pominąć wodę)
  • 600 ml cukru kryształ
  • 1 laska cynamonu (jeśli nie macie laski, można dodać sproszkowany cynamon, ja dałam 1 łyżeczkę)

Wykonanie:

Oczyszczone i wypłukane porzeczki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gruszki dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka (ja gruszki obrałam ze skórki). Wlewamy wodę, dodajemy cały cynamon i cukier. Gotujemy na niskim ogniu mieszając przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia, ściągamy szumowinę i odstawiamy na 15 minut. Wlewamy do gorących sterylnych słoików, zakręcamy i odwracamy dnem do góry do wystygnięcia. Ja dodatkowo pasteryzuję. Smacznego :)

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)

Źródło

Czytany 879 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook