Kolejna propozycja na dżem z czarnej porzeczki, tym razem z dodatkiem gruszki i cynamonu. Dodatki te są delikatnie wyczuwalne, ale dodają dżemowi fajnego smaku :) Przez ostatnie dwa lata nie miałam czasu na domowe przetwory, więc w tym roku chyba nadrabiam ;) A, że czarna porzeczka obrodziła u teściowej to u mnie czyste porzeczkowe szaleństwo :)
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki (może być mrożona)
- 2 duże gruszki
- 500 ml wody (jeśli używacie mrożonej lepiej pominąć wodę)
- 600 ml cukru kryształ
- 1 laska cynamonu (jeśli nie macie laski, można dodać sproszkowany cynamon, ja dałam 1 łyżeczkę)
Wykonanie:
Oczyszczone i wypłukane porzeczki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gruszki dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka (ja gruszki obrałam ze skórki). Wlewamy wodę, dodajemy cały cynamon i cukier. Gotujemy na niskim ogniu mieszając przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia, ściągamy szumowinę i odstawiamy na 15 minut. Wlewamy do gorących sterylnych słoików, zakręcamy i odwracamy dnem do góry do wystygnięcia. Ja dodatkowo pasteryzuję. Smacznego :)
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)