Gościmy

Odwiedza nas 239 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 14 lipiec 2021 22:47

Dżem z czarnej porzeczki z imbirem i cynamonem

Napisała

Cynamon i imbir? Kojarzą się z jesiennymi czy zimowymi smakami :) Ale to właśnie wtedy najczęściej zjadamy dżemy z owoców lata :) Takie połączenie, korzenne aromaty czyli cynamon i imbir towarzyszą tym razem czarnej porzeczce :)  Ciekawy smak, warto czasem poeksperymentować :) Możecie podwoić porcję lub zrobić tak jak na na spróbowanie wg poniższych składników.

Składniki:

  • 500 g czarnej porzeczki (może być mrożona)
  • 300 g cukru
  • 1 kopiasta łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru

Wykonanie:

Owoce obieramy z szypułek i płuczemy, następnie dodajemy do nich cukier i na bardzo malutkim ogniu gotujemy, aż większość soku odparuje, wtedy dodajemy przyprawy. Powstały dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i wywracamy je na wieczko. Ja dodatkowo pasteryzuję. Smacznego :)

Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania. Słoiki wyparzamy (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelewamy wrzący dżem, dobrze zakręcamy. Odstawiamy.

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1162 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook