Gościmy

Odwiedza nas 588 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 14 lipiec 2021 23:07

Creme de cassis - likier z czarnej porzeczki

Napisała

Bardzo lubię likiery, zwłaszcza domowe. Dawno nie robiłam żadnego i gdy otrzymałam od teściowej spory zapas czarnej porzeczki postanowiłam, że oprócz dżemów, czy ciast wykonam właśnie ten likier. Jest pyszny :) Można pić samodzielnie lub wykorzystać go do wypieków :) Ja nastawiłam go w kwietniu, kiedy otrzymałam porzeczki od teściowej (robiłam go z mrożonej porzeczki) i teraz jest już gotowy :) A, że sezon na porzeczki jeszcze trwa to możecie go przygotować właśnie teraz, będzie idealny na jesienne wieczory ;) Wcale za dużo pracy nie ma przy jego wykonaniu :)

Składniki:

  • 300 g cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 500 g czarnych porzeczek (ja użyłam mrożonej porzeczki)
  • obrana w spiralkę skórka z cytryny

Wykonanie:

Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Powstały syrop gotujemy 1-2 minuty a następnie studzimy, mieszamy z alkoholem.

Owoce opłukujemy, oczyszczamy z szypułek, osuszamy na ręczniku. Przekładamy do wyparzonego i suchego słoika, dodajemy syrop oraz skórkę z cytryny, mieszamy, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy na około 45 dni. Ja wykorzystałam mrożoną porzeczkę, wcześniej jej nie rozmrażałam.

W międzyczasie, co kilka dni, potrząsamy słoikiem mieszając jego zawartość (tylko przez pierwsze 1-2 tygodnie).

Następnie przelewamy przez filtr do likierów lub po prostu przez sitko wyłożone gazą, wyciskamy sok z owoców. Powstały syrop wlewamy do butelki i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w dowolne miejsce na około 30 dni. Wówczas likier jest gotowy. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1023 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook