Gościmy

Odwiedza nas 354 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 03 sierpień 2021 23:07

Cukinia marynowana po francusku

Napisała

Zastanawiałam się czy jednak nie zmienić nazwy, gdyż nie użyłam francuskiej musztardy, ale stwierdziłam, że podam przepis w oryginale z moimi adnotacjami i zostawię jak jest ;) To kolejna propozycja na zamarynowanie cukinii. Również w musztardzie, ale jednak sposób zupełnie inny :) Zrobiłam z połowy porcji, po pierwsze dlatego, że pierwszy raz zazwyczaj robię mniejsze ilości, po drugie ograniczenia w przestrzeni spiżarkowej ;) Nie mogę dziś jeszcze stwierdzić, że dobra, gdyż będę ją próbować pewnie w zimie :) Jednakże marynata musztardowa to jedna z moich ulubionych, więc jestem przekonana, że będę zadowolona :)

Składniki:

(na około 4 szt- 0,5 l słoiki)

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 0,5 l octu 10 %
  • 2 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki musztardy francuskiej (użyłam innej raczej ostrej)
  • 1 czubata łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka soli

Wsad:

  • 2 średnie cukinie
  • 4 ząbki czosnku – bardzo duże
  • 4 baldachy kopru z nasionami i łodygą
  • 1/2 łyżki soli

Wykonanie:

Cukinie obieramy i kroimy w pasy lub jeśli wolimy inaczej. Posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, żeby zmiękła i puściła sok. W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z octem, do gorącej wsypujemy cukier i sól i jeszcze chwilkę gotujemy - około 1 minuty, mieszając co jakiś czas. Odstawiamy do wystygnięcia, jak już będzie chłodna, dodajemy obie musztardy i mieszamy. Cukinię odlewamy z zebranej wody i układamy w słoikach razem z pociętym czosnkiem i koprem (jeden pokrojony ząbek i jeden baldach z łodygą na słoik). Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy około 15 minut w gotującej się wodzie, wyjmujemy, ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1110 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook