Gościmy

Odwiedza nas 252 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 11 lipiec 2012 23:07

Migdałowe clafoutis z czereśniami

Napisała

Deser, który jak dla mnie smakuje bardziej jak omlet, niż ciasto. Zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło:) Robiłam w małych kokilkach.

Składniki:

  • 3 szklanki czereśni (lub wiśni), odpestkowanych (około 0,5 kg)
  • 1,5 łyżki kirschu (cherry brandy, u mnie po prostu brandy)
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka do oprószenia
  • 1/4 szklanki kremówki (36%)
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
  • szczypta soli
  • cukier puder, do oprószenia

Wykonanie:

Czereśnie zalewamy alkoholem, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, mieszając, co jakiś czas. Płatki migdałowe przez kilka minut podprażamy na suchej patelni, do zarumienienia. Naczynie ceramiczne o średnicy 28 cm (lub prostokątne naczynie żaroodporne o wymiarach 25 x 20 cm) lub kokilki smarujemy masłem (pół łyżki). W misie miksera umieszczamy mleko, cukier, kremówkę, jajka, przesianą mąkę, ekstrakt, sól. Wszystko miksujemy przez 5 minut (końcówką do ubijania białek), by masa była napowietrzona. Czereśnie osuszamy, a płyn wmieszamy do ciasta. Na dno formy/ lub do kokilek wykładamy równo czereśnie, zalewamy ciastem (ciasto jest bardzo rzadkie). Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Następnie uchylamy piekarnik, na deser wykładamy resztę masła pokrojonego w drobną kostkę, oprószamy cukrem, posypujemy migdałami. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy dodatkowe 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, lekko studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy ciepłe. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2283 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook