Delikatny mus nektarynkowy z puszystym kremem śmietankowym i kawowym. Rozpusta :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 125g serka mascarpone
- ok. 100g śmietany kremówki 30%
- 2 duże nektarynki
- cukier puder do smaku
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w minimalnej ilości wody)
Do dekoracji:
- kilka plasterków nektarynki
- płatki migdałowe
- groszki czekoladowe/ starta czekolada
Wykonanie:
Śmietanka i mascarpone powinny być schłodzone. Nektarynki myjemy, osuszamy, pozbywamy się pestek i miksujemy na mus. Moje były bardzo słodkie, więc już nie słodziłam, jeśli macie kwaśniejsze można dosłodzić do smaku.
Śmietankę kremówkę i mascarpone miksujemy z łyżką cukru pudru na puszysty krem. Miksujemy od razu nie ma potrzeby osobno ubijać kremówki, a potem dodawać serek. Jeśli uznajecie, że jest za mało słodkie można dodać więcej cukru.
Dzielimy na dwie porcje. Do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę, dokładnie mieszamy – dosładzając ewentualnie do smaku.
Do pucharków nakładamy pierwszą warstwę musu, następnie krem śmietankowy, kolejna warstwa musu i na wierzch krem kawowy. Kremy są cięższe od musu, jeśli chcecie ładne warstwy, krem należałoby nakładać za pomocą woreczka i tylek. Dekorujemy plasterkami nektarynek, migdałami i czekoladą. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny :)