Prosty i szybki deser z daktylami i pistacjami. Coś dla odmiany od ciast i ciasteczek;)
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 15 dag suszonych daktyli bez pestek
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 30 dag naturalnego gęstego jogurtu (ja dodałam troszkę ukru waniliowego)
- pokruszone orzeszki pistacjowe
Wykonanie:
Daktyle kroimy. Sok z pomarańczy zagotowujemy, dodajemy daktyle, skórkę z pomarańczy i cynamon. Chwilę podgotowujemy, a następnie studzimy.
Daktyle wykładamy do pucharków, na wierzch wlewamy jogurt. Ja dodałam odrobinę cukru waniliowego do jogurtu. Ozdabiamy pokruszonymi pistacjami i podajemy. Smacznego:)