Pyszny deser na ciepło z aromatycznymi śliwkami i nutą migdałów :) Uwielbiam owoce pod kruszonką, często przygotowuję taki deser z sezonowymi owocami. Szybkie, proste do przygotowania a jak pyszne :) Można podać z lodami :)
Składniki:
(na 5 kokilek o średnicy 9 cm)
- 11 dużych śliwek (ewentualnie więcej mniejszych ;))
- 4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki)
- duża szczypta cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki
- 70 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki miodu drahimskiego (dałam rzepakowego)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki migdałów
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem. Jeżeli śliwki są trochę kwaśne, dosypujemy więcej cukru.
Kruszonka: Masło roztapiamy, studzimy. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, bardzo drobniutko posiekane migdały (mogą być płatki migdałowe) i miód. Dolewamy ostudzone masło i wszystko dokładnie łączymy.
Kokilki wypełniamy śliwkami, a wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Smacznego :)