Deser na chłodne jesienne wieczory:) Aromatyczne śliwki mocno nasączone brandy:) Zmodyfikowałam przepis pomijając dodatkowe bakalie, u mnie były tylko orzechy włoskie. Szybko i smacznie:)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 16 dużych, dojrzałych śliwek
- pół kieliszka koniaku lub brandy
- pół szklanki posiekanych bakalii (figi, daktyle, morele, rodzynki) – ja dodałam tylko orzechy włoskie
- ½ szklanki śmietany kremówki 30% lub śmietana w sprayu
Wykonanie:
Umyte śliwki wycieramy, usuwamy pestki, układamy w salaterce i zalewamy alkoholem. Szczelnie przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Drobno posiekane bakalie (u mnie tylko orzechy) mieszamy z rodzynkami. Nasiąknięte alkoholem śliwki kroimy w cienkie plasterki, rozkładamy w szklanych pucharkach, posypujemy bakaliami, zalewamy alkoholem, w którym się śliwki moczyły i ponownie stawiamy w chłodnym miejscu. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną. Smacznego:)
Źródło: „365 obiadów na polskim stole, na co dzień i od święta” Wydawnictwo Publicat