Proste, smaczne i zdrowe babeczki z dodatkiem płatków owsianych i mąki żytniej. Jak dla mnie najlepsze na ciepło, na drugi dzień muffinki z reguły są bardziej suche i zapychające.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej
- ½ szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 100g rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po szczypcie soli i cynamonu
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, płatki owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon, po czym mieszamy wszystko dokładnie. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. Wlewamy miksturę do suchych składników, dodajemy rodzynki i mieszamy.
Wyłożoną papilotkami formę do babeczek napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczmy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. C. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
Źródło: „Jeść zdrowo” Wydawnictwo Olesiejuk