Gościmy

Odwiedza nas 477 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 07 styczeń 2018 20:04

Babeczki z kremem czekoladowo-pomarańczowym

Napisała

Intensywnie czekoladowe babeczki z nutą pomarańczy, są naprawdę pyszne. Krem jest budyniowy zatem jest dosyć stabilny :) Babeczki nie tylko są pyszne, ale również ładnie się prezentują na stole, gościom z pewnością przypadną do gustu. Ja uwielbiam kruche babeczki z budyniowymi kremami :) Często je przygotowuję na rodzinne imprezy :)

Składniki:

Na babeczki:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Czekoladowy krem budyniowy:

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka dobrego kakao
  • 100g gorzkiej czekolady
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • olejek pomarańczowy

Do dekoracji:

  • pomarańcza

Wykonanie:

Przygotowujemy babeczki: Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Wsadzamy do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto podsypując oszczędnie mąką, większą szklanką wycinamy kółka i układamy w foremkach. Ja robiłam w mniejszych foremkach, wiec użyłam mniejszej szklaneczki. Każdą przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem lub fasolą (jest to konieczne - w innym przypadku nie uzyskamy kształtu miseczki, bo babeczki Nam urosną i nie będzie miejsca na nadzienie:)). Pieczemy w temp. 200oC przez 15-20 minut, po czym usuwamy pergamin i fasolę - pieczemy do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Można oczywiście wykorzystać gotowe kupne korpusy babeczek, jeśli nie możemy lub nie chcemy sami ich przygotowywać.

Krem: Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypujmy cukier, dodajmy żółtka i mieszamy dokładnie. Stawiamy na małym ogniu, wsypujmy mąkę, kakao i skórkę z pomarańczy. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko (robimy to powoli i uważamy, żeby nie powstały grudki) i żeby kakao się dokładnie rozpuściło. Następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Gotujmy na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż czekolada się rozpuści i krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Studzimy. Dodajemy olejek pomarańczowy dla wzmocnienia smaku.

Po ostygnięciu napełniamy kremem babeczki (przy użyciu szprycy) i dekorujemy owocami. Można dodać również odrobinę miękkiego masła - zmiksować razem z zimnym budyniem. Ja zazwyczaj dodaję masło, krem po schłodzeniu jest bardziej stabilny.

Przechowujemy w lodówce do momentu podania, babeczki miękną od kremu. Trzymając w lodówce zachowują swoją kruchość dłużej. Smacznego:)


Źródło: Przepis własny.

Czytany 2150 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook