Intensywnie czekoladowe babeczki z nutą pomarańczy, są naprawdę pyszne. Krem jest budyniowy zatem jest dosyć stabilny :) Babeczki nie tylko są pyszne, ale również ładnie się prezentują na stole, gościom z pewnością przypadną do gustu. Ja uwielbiam kruche babeczki z budyniowymi kremami :) Często je przygotowuję na rodzinne imprezy :)
Składniki:
Na babeczki:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
Czekoladowy krem budyniowy:
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka dobrego kakao
- 100g gorzkiej czekolady
- skórka starta z 1 pomarańczy
- olejek pomarańczowy
Do dekoracji:
- pomarańcza
Wykonanie:
Przygotowujemy babeczki: Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Wsadzamy do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto podsypując oszczędnie mąką, większą szklanką wycinamy kółka i układamy w foremkach. Ja robiłam w mniejszych foremkach, wiec użyłam mniejszej szklaneczki. Każdą przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem lub fasolą (jest to konieczne - w innym przypadku nie uzyskamy kształtu miseczki, bo babeczki Nam urosną i nie będzie miejsca na nadzienie:)). Pieczemy w temp. 200oC przez 15-20 minut, po czym usuwamy pergamin i fasolę - pieczemy do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Można oczywiście wykorzystać gotowe kupne korpusy babeczek, jeśli nie możemy lub nie chcemy sami ich przygotowywać.
Krem: Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypujmy cukier, dodajmy żółtka i mieszamy dokładnie. Stawiamy na małym ogniu, wsypujmy mąkę, kakao i skórkę z pomarańczy. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko (robimy to powoli i uważamy, żeby nie powstały grudki) i żeby kakao się dokładnie rozpuściło. Następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Gotujmy na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż czekolada się rozpuści i krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Studzimy. Dodajemy olejek pomarańczowy dla wzmocnienia smaku.
Po ostygnięciu napełniamy kremem babeczki (przy użyciu szprycy) i dekorujemy owocami. Można dodać również odrobinę miękkiego masła - zmiksować razem z zimnym budyniem. Ja zazwyczaj dodaję masło, krem po schłodzeniu jest bardziej stabilny.
Przechowujemy w lodówce do momentu podania, babeczki miękną od kremu. Trzymając w lodówce zachowują swoją kruchość dłużej. Smacznego:)
Źródło: Przepis własny.