Gościmy

Odwiedza nas 564 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 16 kwiecień 2013 22:56

Babeczki z kremem karmelowym i konfiturą różaną

Napisała

Kruchutkie babeczki z konfiturą różaną i delikatnym kremem karmelowym na bazie mascarpone i kremówki. Do tego orzechy włoskie i czekolada. Wbrew pozorom są dosyć lekkie, masa wcale nie jest taka ciężka, na jaką wygląda:)

Składniki:

Na babeczki (np. na te):

  • 100 g mąki
  • 85 g zmielonych migdałów (można zastąpić mąką jak nie macie)
  • 85 g cukru pudru
  • 85 g masła
  • 2 średniej wielkości żółtka
  • ewentualnie- kilka kropel aromatu migdałowego
  • miękkie masło do wysmarowania foremek
  • folia aluminiowa, suche ziarna fasoli (lub inny rodzaj obciążenia)

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • ½ puszki masy kajmakowej
  • cukier waniliowy do smaku (opcjonalnie, kajmak u mnie wystarczył)

Dodatkowo:

  • konfitura różana (lub inna ulubiona) – mały słoiczek
  • orzechy i starta czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Przygotowujemy babeczki: Mąkę mieszamy z migdałami i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem razem z mąką. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Do ciasta możemy dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Jeśli będzie zbyt suche możemy dodać do niego łyżkę zimnej wody bądź śmietany. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. 

Foremki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy kółka większe od foremek i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładamy kawałek foli aluminiowej, obciążamy 3-4 ziarnami fasoli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 7-8 minut. Następnie zdejmujemy folię i fasolę i pieczemy dalej 3-4 minuty lub dłużej, aż spody ładnie się przyrumienią. Babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z foremek. 

Można też oczywiście korzystać z gotowych babeczek, jeśli nie mamy czasu na pieczenie, a chcemy przygotować szybko smaczny i efektowny deser. Wówczas przygotowujemy tylko krem i babeczki mamy dużo szybciej:)

Wykonanie kremu: Śmietankę kremówkę ubijamy do sztywności. W drugim naczyniu miksujemy serek mascarpone z masą kajmakową. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Jeżeli masa wydaje się mało słodka można dodać cukru waniliowego lub cukru pudru. U mnie nie było to konieczne.

Możemy dekorować babeczki. Do każdej nakładamy łyżeczkę konfitury. Krem nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Posypujemy posiekanymi orzechami i startą czekoladą. Smacznego:)

Źródło: Ciasto na babeczki stąd, reszta to moja inwencja twórcza:)

Czytany 4211 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena piątek, 26 kwiecień 2013 23:15 napisane przez Magdalena

    Też robiłam z samym karmelem, ale w połączeniu ze śmietanką czy serkiem krem jest delikatniejszy:) A dla kontrastu konfitura, może być i truskawkowa:)Cieszę się, że smakowały:)

  • Link do komentarza Alka piątek, 26 kwiecień 2013 12:42 napisane przez Alka

    Ciekawy pomysł, wcześniej robiłam babeczki z samym karmelem. Wypróbowałam, ale trochę też zmodyfikowałam, masę zrobiłam tylko z dwóch składników - karmelu i serka mascarpone i też wyszła pyszna. Miałam jeszcze domowy dżem truskawkowy, więc finalna kompozycja wyszła smakowicie:)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook