Na Mikołajki można przygotować w ramach smakołyków mikołajkowe czapeczki:) Pyszne babeczki (dowolne ulubione muffinki np. cytrynowe z makiem) z puszystym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Fajnie się prezentują, zdjęcia nie oddają ich rzeczywistego uroku, niestety nie to światło. Polecam taki słodki upominek mikołajkowy:)
Składniki:
(na 12 babeczek)
- 160 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 165 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1,5 łyżki suchego maku
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 3 łyżki mleka
Krem:
- 200ml śmietany kremówki 30%
- śmietanfix
- 125 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- czerwony barwnik
- amaretto do smaku
Do dekoracji:
- białe draże
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy i odkładamy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakt, mleko, mak i miksujemy.
Do powstałej masy dodajemy odłożone przesiane składniki. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy, następnie dodajemy mascarpone, amaretto, śmietanfix i barwnik i krótko miksujemy. Na wystudzone muffinki szprycą nakładamy krem, z draży robimy pomponiki i obsypujemy kokosem brzegi czapek:) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny, babeczki na bazie tego przepisu, a inspiracja stąd.