Muffinki z nadzieniem chałwowym z lekką nutką kawową i pysznym kremem na bazie serka mascarpone i chałwy:) Mega pyszna bomba kaloryczna:)
Składniki na muffiny:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczone w 4 łyżkach gorącej wody
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 12 kawałków chałwy (batonik 100 g)
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru - pudru
- 100 g chałwy
Wykonanie:
W jednej misce umieszczamy wszystkie składniki suche i mieszamy. W drugiej umieszczamy mokre, mieszamy trzepaczką, wlewamy do suchych i mieszamy. Nakładamy do foremek 1 łyżkę ciasta, jeden kawałek chałwy i drugą łyżkę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem - pudrem. Chałwę rozdrabniamy widelcem i łączymy z serkiem mascarpone. Dodajemy do śmietany i dokładnie mieszamy mikserem. Krem nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Smacznego:)