Pyszne muffinki z borówkami i migdałową kruszonką, właściwie mimo sporej ilości migdałów kruszonka nie jest mocno migdałowa, ale całość bardzo fajnie się komponuje:)
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 260 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 gbrązowego cukru
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 210 ml mleka kokosowego
- 100g borówek
Migdałowa kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 30 gcukru
- 60 gmielonych migdałów
(wszystkie składniki kruszonki wyrabiamy między palcami)
Wykonanie:
Mąkę łączymy z proszkiem, sodą, wiórkami i cukrem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się ich. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (na 2/3 wysokości), na wierzchu posypujemy każdą babeczkę kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego:)