Pyszne muffinki, zjadłam od razu kilka jeszcze ciepłych, bo najlepsze są cieplutkie:) Kawa mało wyczuwalna, bardziej są czekoladowe:) I idealnie odchodzą od papilotek, nawet na ciepło:)
Składniki (na 12 sztuk):
- 265 g mąki
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej (ja użyłam groszków czekoladowych)
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem. Kawę zalewamy 200 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, schłodzoną kawę, mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (do 2/3 wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Po przestudzeniu muffinki posypujemy przesianym cukrem pudrem. Smacznego:)