Kruche maślane ciasteczka z kruszonką i orzechami. Wszystko co lubię, czyli ciastka maślane, kruszonka i orzechy, wprawdzie nie było efektu „wow” jakiego się spodziewałam po tym połączeniu, ale i tak były bardzo smaczne :) Proste w przygotowaniu i ładnie się prezentują :)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 170g mąki
- 170g cukru
- 50g miękkiego masła
- 50g orzechów (u mnie włoskie)
Dodatkowo:
- 1 jajko
- mąka do podsypania
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę i owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. U mnie tradycyjnie ciasto wykonał malakser :)
Kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier dodajemy masło i zagniatamy wszystko na kruszonkę.
Orzechy drobno siekamy. Ja wrzuciłam do blendera. Jajko rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka do dwóch miseczek. Żółtko jak i białko roztrzepujemy widelcem.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt 30x20cm. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy połową kruszonki oraz połową orzechów. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko spłaszczamy ręką. Smarujemy żółtkiem oraz posypujemy kruszonką. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Zwinięte ciasto tniemy pod ukosem na kawałki mniej więcej 2cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35min w 180st. Smacznego :)