Pyszny, smaczny dżem z truskawek z odrobiną wanilii. Szybki do wykonania. Zrobiłam z kilograma truskawek, wyszło mi około 5 słoiczków.
Składniki:
- 1kg truskawek
- 300 g cukru
- Dżemix w skali 3:1
- łyżeczka pasty z wanilii / lub ziarenka z jednej laski wanilii
Wykonanie:
Truskawki odszypułkowujemy. Mieszamy z dżemixem w płaskim garnku i zagotowujemy. Dodajemy cukier i zmniejszamy moc palnika, gotujemy przez około 5 min do rozpuszczenia się cukru, dodajemy wanilię i mieszamy. Słoiki wyparzamy (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelewamy wrzący dżem, dobrze zakręcamy. Odstawiamy.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)