Gościmy

Odwiedza nas 410 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 18 grudzień 2011 23:10

Migdałowe pierniczki

Napisała

Kolejne pierniczki, które robiłam w ramach paczuszek świątecznych:) Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w blaszanych puszkach, a żeby zmiękły wystarczy dodać skórkę z jabłka do puszki lub oczywiście wystawić na „powietrze”;) Jak już są mięciutkie to naprawdę nieźle smakują:)

 Składniki:

  • 300 g mąki żytniej (może być razowa)
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100 g brązowego cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki likieru migdałowego (użyłam ekstraktu migdałowego)
  • pół szklanki posiekanych drobno migdałów (obranych wcześniej ze skórki)
  • 120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji – ja użyłam nieobranych;))

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem

Wykonanie:

W niedużym garnuszku umieszczamy: cukier, miód, melasę, masło. Podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i studzimy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Mieszamy wszystko a następnie wlewamy przestudzoną masę miodową i dodajemy likier (ew. ekstrakt). Wyrabiamy ciasto (może się lekko kleić, chociaż moje nie bardzo się kleiło).

Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Układamy na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wciskamy migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temp. 190ºC przez około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3710 razy
Więcej w tej kategorii: Pierniczki Pepparkakor »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook