Gościmy

Odwiedza nas 318 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 18 grudzień 2012 19:13

Czekoladowe pierniczki

Napisała

Pierniczki czekoladowe, bardzo smaczne, nie trzeba nawet lukrować, ale jako, że robiłam je w ramach paczuszek świątecznych to zrobiłam też kilka lukrowanych dla najmłodszych:)

Składniki:

(na kilka blaszek pierniczków)

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Wykonanie:

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól – mieszamy i przesiewamy. W garnuszku umieszczamy masło, melasę i czekoladę. Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odkładamy do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.

Do suchych, przesianych składników wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przekładamy do naczynia, zawijamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić, że masa stężeje i nie będzie się kleiła.

Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Studzimy na kratce. Wystudzone pierniczki można udekorować lukrem (ja robiłam z tego przepisu). Można dodać do lukru barwników, posypać kolorowymi posypkami itp. Jeśli chodzi o reniferki: oczy są wykonane z lukru, nos - groszek przyklejony na lukier białkowy, a rogi to małe precelki. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3856 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook