Gościmy

Odwiedza nas 444 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 17 grudzień 2011 13:37

Pierniczki Pepparkakor

Napisała

Szwedzkie pierniczki, jak nazwa wskazuje;) Foremki też szwedzkie, ale zdominowały moje polskie paczuszki świąteczne;) Powinno się je jeść same, ale jak wspomniałam przeznaczone były na prezenty, zatem udekorowałam je lukrem, który aż tak bardzo nie zdominował ich smaku:) Pyszne i mięciutkie już po lukrowaniu pierniczki, które z pewnością warto wypróbować:) Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.

Składniki:

  • 150 g melasy
  • 110 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wykonanie:

W małym garnuszku podgrzewamy melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny, by przestygło.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko razem z melasą. Zagniatamy przy pomocy miksera lub ręcznie (zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące, ale ja tak tez uczyniłam i nie było tak źle;). Przykrywamy kulę folią przezroczystą i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny.
Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkowujemy je na silikonowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

 Jak wspominałam ja moje polukrowałam :) Zatem jeśli chodzi o lukier:

Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Białko utrzeć z cukrem pudrem, nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki – ja dodawałam) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. I dekorować dowolnie:) Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi – ale wtedy trzeba dodać więcej cukru pudru, bo lukier się rozwodni. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3563 razy

1 komentarz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook