Szwedzkie pierniczki, jak nazwa wskazuje;) Foremki też szwedzkie, ale zdominowały moje polskie paczuszki świąteczne;) Powinno się je jeść same, ale jak wspomniałam przeznaczone były na prezenty, zatem udekorowałam je lukrem, który aż tak bardzo nie zdominował ich smaku:) Pyszne i mięciutkie już po lukrowaniu pierniczki, które z pewnością warto wypróbować:) Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.
Składniki:
- 150 g melasy
- 110 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 375 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:
W małym garnuszku podgrzewamy melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny, by przestygło.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko razem z melasą. Zagniatamy przy pomocy miksera lub ręcznie (zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące, ale ja tak tez uczyniłam i nie było tak źle;). Przykrywamy kulę folią przezroczystą i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny.
Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkowujemy je na silikonowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Jak wspominałam ja moje polukrowałam :) Zatem jeśli chodzi o lukier:
Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
Białko utrzeć z cukrem pudrem, nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki – ja dodawałam) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. I dekorować dowolnie:) Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi – ale wtedy trzeba dodać więcej cukru pudru, bo lukier się rozwodni. Smacznego :)