Gościmy

Odwiedza nas 337 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 10 grudzień 2011 12:39

Wilgotny piernik

Napisała

Zmieniłam nazwę piernika, bo nie miałam melasy, zatem będzie po prostu piernik;) Nie jestem zwolennikiem pierników, za to mam jednego miłośnika, który je uwielbia:) Miało być czekoladowe ciasto, ale jak się za nie zabrałam, to okazało się, że nie mam wszystkich składników, tak padła decyzja, że będzie piernik:) Jak ktoś lubi pierniki to z pewnością będzie smakował, bo u mnie zniknął błyskawicznie:)

Składniki:

  • 145 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko, delikatnie roztrzepane
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 120 g melasy (akurat nie miałam, więc dałam miodu i kakao)

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek, przyprawy. Dodajemy cukier i jajko wymieszane z mlekiem i mieszamy. W mniejszym rondelku mieszamy masło z melasą, podgrzewając, do momentu roztopienia się masła (nie gotować). Gorącą miksturę wlewamy do mąki i miksujemy.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej keksówki, wysypanej np. bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie, potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2540 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook