Gościmy

Odwiedza nas 283 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 17 grudzień 2017 22:57

Pierniczki Katarzynki lukrowane

Napisała

Delikatnie zmodyfikowana wersja Katarzynek, od tej którą już znajdziecie na blogu. Zamiast kakao, jest kawa Inka, użyłam bardziej aromatycznej przyprawy piernikowej i dodatkowo te pierniczki polukrowałam Zdecydowanie wyszły bardziej aromatyczne, ich aromat roznosi się podczas pieczenia. Zaraz po upieczeniu twardnieją, zatem wymagają leżakowania w puszcze przynajmniej kilka dni, by zmięknąć. Moje właśnie leżakują w puszkach i miękną w towarzystwie kawałków jabłek w oczekiwaniu na Święta:)

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag miodu prawdziwego wielokwiatowego
  • 10 dag cukru
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kawy inki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Glazura:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • woda

Wykonanie:

Miód podgrzewamy i mieszamy z cukrem (cukier ma się rozpuścić ). Do słodkiej mieszanki dodajemy kawę i przyprawę do pierników, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodajemy jajko i miód, zagniatamy z tego ciasto. Stolnicę bardzo delikatnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm i foremką wycinamy pierniczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 190 st około 12 minut.

Glazura: Cukier puder ucieramy z przegotowaną wodą na płynny i jednolity lukier.
Upieczone i wystudzone pierniczki smarujemy bardzo płynnym lukrem, lukier ma spłynąć i tylko zostawić na piernikach cieniutką „skórkę”.

Pierniczki należy upiec odpowiednio wcześniej przed świętami, bo muszą zmięknąć. 

Źródło

Czytany 1984 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook