Chodziły za mną od dawna, chciałam odtworzyć smak czekolady kawowo-białej, którą w dzieciństwie jadłam, chyba była jakaś czeska czy słowacka:) I udało się, uwielbiam kawowe łakocie, więc dla mnie były rewelacyjne:) Pyszne czekoladki o smaku kawy przełamane słodyczą białej czekolady. Wprawdzie przeznaczone były na upominek, ale udało mi się kilka skosztować i na pewno będę je robić częściej:)
Składniki:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady białej
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- foremka na czekoladki
Wykonanie:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Gdy czekolada jest roztopiona dodajemy kawę i mieszamy. Gdyby Nam za bardzo zgęstniała dodajemy mleka, tak by dała się wlać do foremek. U mnie była trochę gęsta i dokładnie nie przyległa do foremki, jak widać na zdjęciu:) Wlewamy do foremki do połowy wysokości czekoladek i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Teraz rozpuszczamy czekoladę białą, z nią trzeba ostrożnie, żeby się nie zwarzyła, jak tylko będzie roztopiona, zalewamy nasze czekoladki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po zastygnięciu wyjmujemy z foremek i się delektujemy:) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)