Pyszne czekoladki z nadzieniem pomarańczowym i nutą kardamonu, urocze serduszka można przygotować na walentynkowy upominek:) Na pewno się spodobają, o smaku już nie wspomnę:)
Składniki:
(na około 30 czekoladek)
- około 300g gorzkiej czekolady (można użyć mlecznej)
- około 100ml śmietanki kremówki 30%,
- 5 owoców kardamonu zielonego (użyłam mielonego kardamonu do smaku)
- 2-3 łyżki rumu (wg gustu)
- skórka starta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
1-1,5 tabliczki czekolady łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy na parze. Przy pomocy pędzelka smarujemy dokładnie foremki czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Powtarzamy czynność, czyli smarujemy kolejną warstwę i znów wstawiamy do lodówki. Pozostałe 150g czekolady rozdrabniamy i również rozpuszczamy na parze. Śmietankę zagotowujemy razem z ziarenkami kardamonu. Zdejmujemy z ognia, przefiltrowujemy i łączymy z czekoladą. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy rum oraz skórkę z pomarańczy (ja dodawałam mielonego kardamonu, więc dosypywałam na końcu do smaku). Napełniamy foremki nadzieniem (do 3/4 pojemności). Następnie przykrywamy nadzienie warstwą rozpuszczonej czekolady. Zbieramy nadmiar np nożem. Wstawiamy do lodówki. Gdy stwardnieją wyjmujemy z foremki i gotowe. Smacznego:)
Źródło: Forum CinCin