Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, możecie przygotować te słodkie trufelki. Czas przygotowania jest bardzo krótki, co najwyżej czekamy aż masa się schłodzi. Najważniejsze, by użyte do nich ciastka nie były zbyt słodkie, wtedy kulki mogą nas zasłodzić;)
Składniki:
na ok 36 trufelków
- 300 g pokruszonych ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 90 g wiórków kokosowych
- cukier puder, tylko do dekoracji
Wykonanie:
W naczyniu mieszamy pokruszone ciastka, mleko skondensowane i kakao. Wstawiamy do lodówki na dobrą chwilę, by masa stężała i można było formować kulki (jeśli masa po długim przebywaniu w lodówce będzie nadal zbyt rzadka - można dodać więcej ciastek ). Po tym czasie masę trufelkową wyjmujemy z lodówki, formujemy trufelki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Ja dodatkowo obtaczałam w mleku w proszku. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)