Prosty, szybki omlet ze szpinakiem z kremowym sosem. Propozycja na ciepłą kolację :)
Składniki:
(na1 omlet)
- 2 jaja
- 1 - 2 łyżki masła
- 1 łyżka zimnej wody
Dodatkowo:
- garść szpinaku
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
- ser pleśniowy (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- parmezan do posypania
Wykonanie:
Całe jaja dobrze rozbijamy widelcem lub sprężynką, dodając wodę, sól i pieprz. Suchą patelnię stawiamy na bardzo małym ogniu, potem zwiększamy płomień, rozgrzewamy masło, ale nie rumienimy, wlewamy masę jajeczną. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Wówczas podważamy je łopatką kolejno ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Omlet smaży się nie dłużej niż 2 minuty, z większej ilości jajek trochę dłużej.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Garść szpinaku płuczemy, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy szpinak, sól, pieprz do smaku. Smażymy mieszając przez 2 - 3 minuty aż szpinak zwiędnie. Na koniec dodajemy 3 - 4 łyżki śmietanki kremówki i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowany szpinak układamy na jednej połowie omletu. Omlet zsuwamy z patelni od strony dodatków; gdy jedna połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykrywamy ją drugą połową, z nadzieniem znajdującym się w środku omletu. Omlet posypujmy startym parmezanem, u mnie dodatkowo jeszcze serek pleśniowy. Smacznego :)